PAULIINA PÖLLÄNEN (Fi/No)

Öppning 13 juli kl 18-21

Utställningen är öppen:
Alla lördagar t.o.m 26/8 kl 12-17
Eller enligt överenskommelse

(Se kontakt)

Oxbrons Banvaktarstuga
Flornstorp 1
739 92 Skinnskatteberg

Bild 1 Bild 2

I fokus för vårt samarbete med Pauliina Pöllänen står hennes nyproducerade fermenteringskärl. Kärlen är framtagna för att härbärgera och fermentera skörden från våra egna odlingar vid Oxbrons banvaktarstuga och visas tillsammans med keramiska reliefer.

I sin konstnärliga forskning har Pöllänen arbetat med frågor kring reliefens ambivalenta och flerdimensionella funktion. Hon relaterar till den både som konstobjekt och arkitektoniskt ornament, som i ett limbo mellan skulptur och bild bär på en egen, ofta försummad historia.

Om det jämfört med andra konstnärliga uttryck saknas djuplodande forskning, dedikerade utställningar eller omfattande texter om reliefens historia så förhåller det sig på ett liknande vis med fermentering i relation till den moderna västerländska matkulturen.

Det industriella jordbruket och dominerande livsmedelsföretag har förespråkat en hygienisk kost där processer som pastörisering och andra metoder effektivt tar död på bakterier och mikroorganismer för att möjliggöra produktion av enorma volymer till en global marknad med det primära syftet att maximera avkastningen på bekostnad av smaker och näringsämnen.

Fermentering är en uråldrig metod. I många kulturer fyller den en bärande funktion som lagringsmetod, smakförstärkare och hälsobringare. På senare år har intresset för fermentering ökat parallellt med surdegens och naturvinernas utbredning. Världens bästa kockar har uppmärksammat traditionella asiatiska fermenteringsmetoder och de nyttiga mikroorganismerna och bakterierna är på återtåg.

Pauliina Pöllänen (f. 1983, Finland) med MA från Konsthögskolan i Oslo 2012 och en PhD från Universitetet i Bergen 2023 har en rad utställningar från bland annat CLAY Keramikmuseum, Gustavsbergs Porslinsmuseum, Tröndelags center för samtidskonst, Uppsala konstmuseum, Designmuset Helsingfors och Victoria & Albert Museum London bakom sig.

Tack till: Skinnskattebergs Kommun