OXBRON (Odling 1)

Plats: Banvallen, mellan Banvaktarstugan och ladan
Period: maj – oktober

Scheele

Med målsättning att undersöka förutsättningarna för ett odlingskollektiv och hur ett sådant skulle kunna fungera i praktiken etablerar vi i år en odling längs banvallen, mellan banvaktarstugan och ladan. Odlingen kommer få flera funktioner. Under sommaren och hösten vill vi öppna för diskussioner kring självhushåll, odling och gastronomi på olika vis, exempelvis genom improviserade träffar och matlagningskvällar. Dessa aktiviteter kommer att vara improviserade i relation till naturens egna cykler och meddelas efterhand, så håll utkik i nyhetsbrev och på instagram.

Odlingsprojektet kulminerar sedan i en soloutställning med den finska keramikern Pauliina Pöllänen. Hon producerar nya verk i gränslandet mellan skulptur och bruksföremål vilka sedan kommer användas som fermenteringskärl i utställningen.

För den som vill engagera sig och hjälpa till med bevattning och skötsel av odlingarna finns det också möjlighet att ta del av skörden i höst som en del av de workshops i fermentering vi arrangerar.

Fermenteringsmetoden kommer att vara mjölksyrning men vi gör också litteratur tillgänglig på plats om andra traditionella metoder såsom, koji, kombucha och shoyus.

I odlingarna kommer ni att finna olika typer av morötter, squash och lök samt ätbara blommor såsom buskkrasse, ringblomma, gurkört och klint.

Tack till: Skinnskattebergs kommun, Runåbergs fröer, Hasselforsen, BMED och Naddebo såg.